terazmuzyka.pl
Newsy 1766V
mg | 9 października 2018

Muzycy napisali list otwarty do premier Wielkiej Brytanii ws. brexitu

Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej zbliża się wielkimi krokami, ale są pewne grupy, które z tego faktu nie są zadowolone – wśród nich znajdują się muzycy, którzy w przyszłym roku spodziewają się sporych utrudnień.

Brexit, czyli opuszczenie przez Wielką Brytanię Unii Europejskiej, wejdzie w życie 29 marca 2019 roku. Choć decyzję podjęto już dawno, im bliżej wspomnianego terminu, tym więcej grup społecznych dostrzega problemy związane z tym bezprecedensowym krokiem. O swoją przyszłość martwią się muzycy, którzy wystosowali list otwarty do premier Wielkiej Brytanii, Theresy May.

King Crimson rezygnuje z trasy przez... Brexit

Pod listem podpisało się wielu znakomitych brytyjskich artystów, jak chociażby: Bob Geldof, Nick Mason, Brian Eno, Roger Taylor, Ed SheeranJohnny Marr, Sting, Jarvis Cocker czy Damon Albarn. Przekazują oni swoje zaniepokojenie oraz sugerują, że ich działalność muzyczna zostanie poważnie utrudniona; można przeczytać między innymi o „zbudowanym przez własne społeczeństwo kulturalnym więzieniu”.

Artyści sugerują, że brexit będzie „bardzo poważnym błędem” i należy „ponownie zastanowić się nad tą decyzją”. Argumentują, że zmiany dotyczące tras koncertowych, sprzedaży biletów i praw autorskich dotkną ich bezpośrednio. Warto w tym miejscu przypomnieć, że świętujący w przyszłym roku 50-lecie zespół King Crimson poinformował, że w związku z brexitem nie wyruszy w tournée po Europie – powodem mają być problemy biurokratyczne związane z wyrabianiem wiz. Podobnych przypadków w 2019 roku będzie znacznie więcej.

W liście do Theresy May brytyjscy artyści wymieniają korzyści płynące z członkostwa w Unii Europejskiej, a wśród nich swobodny przepływ towarów i usług – jest to ich zdaniem rozwiązaniem wygodnym nie tylko dla nich, ale również dla wszystkich obywateli Wielkiej Brytanii. Przypominają również, że nastroje społeczne dotyczące Unii Europejskiej w ostatnim czasie się zmieniły i sugerują, że najlepszym wyjściem byłoby zorganizowanie kolejnego referendum.

Brexit, czyli wystąpienie Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej to wynik referendum, przeprowadzonego 23 czerwca 2016 roku, w którym 51,9% Brytyjczyków zdecydowało, że chce opuścić UE. Procedury związane z Brexitem zostały uruchomione 29 marca 2017 roku, co oznacza, że Wielka Brytania musi opuścić UE do 29 marca 2019 roku.

Komentarze (8)
Aby dodać wątek musisz być zalogowany!
Ziommmmm [85.255.***.***] dodano: 09.10.2018, 12:42 #1
Unia nie potrzebuje Angielskich darmozjadow. Mieszkam w Londynie od 5 lat . Anglia to kraj brudasow zlodzieii rumunskich cyganow czarnuchow z bezdomnych gangow oraz tego najgorsze Anglia czyli small kingdom to wytwórnia terrorystów. Bardzo chciałbym zeby nie wiem Rosja albo Ameryka rozpieprzyły to gniazdo zła ..
Pokaż odpowiedzi (3)
FOK [178.217.***.***] dodano: 09.10.2018, 13:04 #5
Tylko zaściankowi politycy pokroju naszych pisiorów i Orbana widzą zagrożenie w UE. Zapatrzeni w swojego idolka Putina, marzą o własnych dyktaturkach. Jak trzeba być głupim, żeby nie dostrzegać korzyści bycia w UE. A przynajmniej dla takiego kraju jak nasz. Cała polska zbudowana jest przez komuchów i UE, bo solidaruchy i post-solidaruchy okazała się większymi świniami niż komuna. Brytole chcą wyjścia z UE? Powiedzmy sobie szczerze, nie jest to najlepiej wyedukowane społeczeństwo w Europie. Jeżeli ktoś śledził komentarze po referendum na temat brexitu, panięta że w wieczór po głosowaniu najczęściej googlowanymi frazami było "co to jest Unia Europejska" i "konsekwencje wyjścia z UE".
Vampirro dodano: 09.10.2018, 15:15 #6
Działalność pewnie będzie utrudniona, ale nie niemożliwa. Ponadto układ z Schengen nie jest częścią prawa unijnego, to osobne porozumienie międzynarodowe. Teraz też koncertują m. in. w Japonii, Rosji czy Ameryce Południowej i jakoś się da. A w krajach pozostałych w Unii pewnie i tak będzie łatwiej.
Janusz [89.64.***.***] dodano: 10.10.2018, 00:03 #7
Kurła kiedyś to było teraz rock obecnie jest teraz muzyka i nie ma czasów zdecydowanie
Andrzej [5.173.***.***] dodano: 10.10.2018, 08:33 #8
Najlepiej niech zrobią soft brexit, czyli UK będzie jak Islandia,Norwegia, Szwajcaria.
Komentarze (8 opinii) Skomentuj