Basista Jinjer wydał oświadczenie z Kijowa: Jesteśmy relatywnie bezpieczni

/ 27 lutego, 2022

Basista zespołu Jinjer opublikował film nakręcony w jego kijowskim mieszkaniu.

Eugene Abdukhanov – basista ukraińskiego zespołu metalowego Jinjer – opublikował film, w którym opowiada o sytuacji, w jakiej znalazł się jego zespół.

W nagraniu tym mówi między innymi:

Mówię do was z Kijowa, stolicy Ukrainy, która znajduje się teraz pod atakiem rosyjskich żołnierzy. Jest piąta po południu w sobotę. Po pierwsze, wszyscy członkowie Jinjer, którzy są obecnie w Kijowie, są relatywnie bezpieczni na tyle, na ile jest to możliwe w tych mrocznych czasach. Po drugie doceniamy, że fani z całego świata okazują solidarność z nami i naszym krajem za stawianie oporu barbarzyńskiej wojnie rozpętanej tu w Ukrainie przez Putina, 24 lutego.

Następnie basista zwrócił się z apelem:

Wojny nic nie usprawiedliwi, niezależnie co mówi propaganda. Nikt nie zasługuje na to, co my przeżywamy tutaj w Ukrainie. Niewinni Ukraińcy cierpią. Mieszkańcy Kijowa całe dnie spędzają w schronach. Dzieci dnie i noce spędzają w schronach. Są przerażone. Niedożywione. Nie mają wody. Nie mają wygód.

Poniżej możecie obejrzeć całe jego oświadczenie.

Z tego, co wiadomo w Kijowie przebywają wszyscy członkowie Jinjer z wyjątkiem wokalistki Tatiany Shmayluk, która mieszka ze swoim chłopakiem w Kalifornii.